Skateboarden voor beginners

Heeft de skatekoorts je te pakken en kan je niet wachten om de half-pipe in te gaan? Dan is een goede voorbereiding het halve werk, zeker als beginnende skater. Hier lees je meer over het kiezen van een skateboard, het aanschaffen van skatebescherming en hoe je begint met oefenen.

Compleet skateboard

Misschien ben je wel eens in een skatewinkel geweest of heb je online alvast wat rondgekeken voor een skateboard. Dan weet je dat er echt heel wat te kiezen valt. Er zijn verschillende soorten boards, tal van verkrijgbare merken en evenzoveel opties om je eigen skateboard zelf samen te stellen. Waar begin je? Als nieuweling in de skatewereld kies je het beste voor een compleet skateboard. Meestal is dit de voordeligere optie én je kunt direct beginnen met oefenen. Door veel te oefenen zul je vervolgens automatisch een wensenlijstje gaan ontwikkelen voor je volgende skateboard.

Welke maat kies je?

Skateboards zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het deck is waar je op staat. Als er verwezen wordt naar de grootte van het skateboard gaat het meestal om de breedte van het skateboard deck. In het begin is het lastig om de ideale breedte te bepalen omdat je er als skater gaandeweg achter zult komen welke maat en vormgeving het beste bij je passen. Er zijn wel richtlijnen op basis van bijvoorbeeld schoenmaat en lichaamslengte. Ook zijn er miniboards voor jongere kinderen. Verder kun je nog een bepaalde stijl van skateboarden voor ogen hebben. Ook dit kan bepalend zijn voor de deckbreedte. Wil je bijvoorbeeld lange afstanden afleggen met je board, dan kan een longboard maar zo jouw perfecte keuze zijn.

Bescherm jezelf goed

Vallen hoort er een beetje bij als je gaat leren skateboarden. Zeker als beginner zul je de balans best wel eens kwijtraken. Het is daarom verstandig om bescherming aan te schaffen. Denk aan het dragen van een helm. Er zijn helmen voor kinderen en voor volwassenen. Verder kun je ook elleboogbescherming kopen, net als kniebescherming en polsbescherming. Je vindt deze producten vast en zeker terug in het aanbod van een skateboard shop. 

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Al is de aantrekkingskracht van een ramp nog zo sterk, het beste begin je simpelweg met oefenen op een vlak terrein. Hoe egaler de ondergrond, hoe beter. Parkeerterreinen zijn bijvoorbeeld fijne locaties om de basis van het skateboarden onder de knie te krijgen. Je zult snel uitvinden welke voet je liefst vooraan plaatst op het skateboard, met de andere voet zet je af. Daarna leer balanceren, afzetten, sturen en remmen. Dit kost een beetje tijd, maar oefening baart kunst. Niet te snel opgeven dus.